
En stor del af danskerne glæder sig til vinterhalvåret og de ting som følger med, da der i disse måneder er der rige muligheder for at nyde de hyggelige december dage med familien. Særligt julen og nytåret er to af årets højdepunkter, som byder på adskillige hyggelige stunder med leg i sneen og varme drikke foran pejsen i godt selskab. Desværre er vinterens hygge og glade dage dog langt fra virkeligheden for alle. De kolde måneder er en mørk og våd tid med temperaturer under frysepunktet. Dagene bliver kortere og byder, når det er værst, kun på syv hele solskinstimer. Problemet bliver for alvor reelt, når man kan konstatere, at de fleste danskere selv ikke formår at opleve disse få timer med sollys, da de er fastlåst på kontoret i dagstimerne fra 8.00 til 16.00.
Depression skyldes manglen på lys
Er du en af de personer, som i de mørke måneder gerne vil sove lidt for længe og har svært ved at komme ud af sengen om morgenen? Er du en af dem, der har et lavt energiniveau, føler sig trist, sløv og lider af hovedpine eller sågar en mild migræne? Hvis du kan svare ’ja’ til ovenstående, kan lysterapi umiddelbart være den løsning du leder efter til at forbedre din hverdag og gøre din tilværelse en smule lykkeligere.
Lys har altid været en nødvendighed for både mennesker, planter og generelt alt livet på jorden. Lyset er nemlig en af de få grundsten i planternes fotosyntese, som giver mennesket den ilt vi har brug for, så vi kan trække vejret. Lyset gør det også muligt at danne D-vitaminer naturligt, der er en af de vigtigste ingredienser for en sund krop. Udover en rent fysisk effekt har lys også en stor indflydelse på vores mentale velvære og vores psykiske helbred. Denne videnskabeligt dokumenterede tendens ses i praksis hvert eneste år, når solen gradvist skruer ned for intensiteten, og vinterdepressionerne langsomt, men sikkert buldrer frem.
Vinterdepressionen, som altså skyldes manglen på lys og varme, defineres som en tilstand præget af spontan trist- og nedtrykthed, der hvert år rammer en betydelig del af den danske befolkning og andre folkefærd i de nordlige lande. Den primære årsag til dette er, at der på grund af mørket dannes langt mindre af signalstoffet serotonin i kroppen. Da dette stof er med til at give os følelsen af glæde, er faldet i antallet af solskinstimer med til at mindske vores følelse af lykke.
Lysbehandling kan knække kurven
Selvom alle oplever en vis nedsættelse af det såkaldte serotoninindhold i kroppen om vinteren, er det meget forskelligt hvor kraftige symptomer den enkelte personer oplever og føler. Selv personer der blot oplever en mild form for vinterdepression vil kunne forbedre sin mentalitet og opleve en smule mere glæde i hverdagen ved blot at lade sig lysbehandle.
Lysbehandling og dets nærmest mirakuløse virkning har været kendt og praktiseret siden oldtiden og utallige kulturer rundt omkring i verden har af den grund tilbedt solens lys og dens helbredende kraft i årtusinder. Ligesom lyset har hjulpet mennesker i fortiden, kan det også i dag øge lysten til livet hos den triste dansker. Takket være ny og moderne teknologi, er det blevet endnu nemmere at hjælpe sig selv og forbedre sit eget humør i dagligdagen.
Behandlingen foregår oftest med en lysterapilampe, der kan være medvirkende til at give overskud i krop og sjæl. Du kan blandt andet undgå søvnløshed, vægtforøgelse og en skæv døgnrytme. For at få et optimalt udbytte af din lysterapilampe og lysbehandling i hjemmet, skal speciallampen udsende et langt kraftigere lys end en normal loftlampe. For at sammenligne med normal kontorbelysning, der giver en belysning på kun 400 lux, skal en lysterapilampe gerne afgive et lysniveau på hele 10.000 lux. Det vil altså sige, at der udsendes omkring 25 gange så mange lysfotoner fra en lysterapilampe end fra en ganske almindelig loftlampe
Be the first to comment