
Der findes så mange fantastiske spil i dag. Nye, kæmpe online spil med hæsblæsende effekter og overvældende grafik. Men der er også mange forrygende ældre spil. De er jo ikke blevet dårligere, kun fordi der er kommet nye.
Det første computerspil var kun to grønne brikker på en monokrom skærm, en midterlinje og et lille punkt. Du kunne styre den ene af brikkerne med tastaturen. (der fandtes endnu ikke mus til computere) Computeren var herre over den anden grønne brik. Det gjald om at slå det lille lyspunkt over midterlinjen i computerens del af banen. Ligesom pingpong.
Gaming skete i fantasien, ikke på skærmen
Det var op til spillerens fantasi hvad han eller hun ville gøre det til: en Wimbledon Tennis finale, verdensmesterskabet i badminton, to tanks der kæmper mod hinanden, eller noget helt andet. Underholdningsværdien lå i fantasiens verden. De grønne brikker var bare et redskab for at sætte gang i fantasien. Jo simplere et spil er, jo mere skal du bruge din fantasi.
I dag lyder det fuldstændig latterligt, at det skulle have været et computerspil. Men dengang, i slutningen af firserne, var spillet ekstrem populær.
Dette lille, dumme spil markerede også begyndelsen på gaming.
De nyeste super spil derimod er ofte bedre end din fantasi kan hamle op med. Det kan sådan set ikke overraske. De er jo også produkter af mange kanondygtige spil designere der slår deres fantasi sammen. Det giver hæsblæsende resultater.
Stationær vs bærbar gamer PC
Gaming stiller i dag store krav til computeren. Det gør gaming computere også til de dyreste slags hjemmecomputere. Traditionelt har gaming computer markedet været domineret af stationære PC’er. Men i dag er det ikke længere så ligetil. Der findes også et kæmpe tilbud af lynhurtige og kraftige bærebare til gaming.
De er selvfølgelig ikke billige, men prisforskellen mellem bærbare og stationære er nærmest udvisket. Kun i den dyreste ende kan man stadig se mærkbare prisforskelle.
En basic gaming bærbar kan i dag fås til omkr. 5000,- kroner. En tilsvarend stationær koster det samme. Og ydelsesmæssigt er der ingen forskel.
Hvad med skærmen, vil du måske spørge?
Rigtig nok, du har selvfølgelig flere muligheder med større monitorer med en stationær. Eller måske alligevel ikke. Medmindre du stadig bruger en VGA skærm, kan du lige så godt tilslutte den til din bærbar når du har lyst. Og selv hvis det er en VGA skærm, så kan du købe en adapter til under 100 kroner.
Hvad med overklocking?
Overklocking har altid været de stationæres domæne. Gaming bærbare kan naturligvis også overklockes. Men der er grænser som det ikke kan anbefales at du tager en bærbar hen over. Brænder CPU’en sammen i en bærbar, bliver du næsten nødt til at købe en ny computer. Fordi så kan du heller ikke længere stole på hverken Ram eller GPU. Chancen er stor at de også har taget skade.
I den ekstreme ende dominerer stationære altså stadig. Der findes (endnu) ikke bærbare gaming computere med vandkøling. Vandkøling er bedst til ekstrem overklocking. Når du vil presse både CPU og GPU til det yderste, er vandkøling din bedste ven. Overklocking producerer megen varme, og en vandkøler er simpelthen mere effektiv end en blæser.
Men nu får vi jo snart kvantecomputere. Så skal du se løjer!
Be the first to comment